Host ve studiu
Dožínky v pravěku. Archeopark ve Všestarech vám přiblíží strasti i radosti života prvních zemědělců
Host ve studiu
Hradec Králové
V Archeoparku Všestary na Královéhradecku se v sobotu 21. září od 10 do 17 hodin koná zajímavá akce, která vás zavede až do mladší doby kamenné. Proto vás na Dožínky v pravěku přišel pozvat doc. PhDr. Radomír Tichý, Ph.D., archeolog a zakladatel Archeoparku ve Všestarech.
Jana Kudyvejsová
Přepis epizody
-
V Dobrém ránu ČRo Hradec Králové už jsme pro vás dnes měli několik víkendových tipů. Protože je pátek, další přidáme právě teď. Je po půl deváté. V archivu parku Všestary na Královéhradecku se totiž zítra koná akce, která vás zavede až do mladší doby kamenné. A budou to dožínky v pravěku. A pozvat nás přišel doc. Radomír Tichý, archeolog a ředitel archivu parku. Vítejte. Dobré ráno. Dobré ráno. Tak pane docente, vy samozřejmě návštěvníky se vším seznámíte, mnohé z toho taky ukážete, ale můžete alespoň pro nás a pro posluchače, kteří třeba nebudou mít tu možnost přiblížit aspoň maličko, jak vypadaly dožínky v pravěku? Jestli to byli hlavně nějaké rituály na oslavu úrody, jestli to bylo hodně jiné, než je to třeba v současné době?
-
Ruku na srdce, my o těch pravěkých dožínkách toho víme ve skutečnosti málo, a proto mi to téma uchopujeme částečně jako ochutnávku opravdu těch produktů, nemůžeme říct z pravěkých, protože na nalezeném archeologicky nalezeném chlebu by si návštěvníci samozřejmě vylámali zuby. Takže vznikají jedna série je ochutnávky. Konkrétně to má být ochutnávka výrobků z mléka, pak skutečně v neolitické peci pečený chléb a třeba i uzené ryby, tak jak se to mohlo dělat pravěku. A my se snažíme seznámit dál s tématem zemědělství, s chovem domácích zvířat, proč se tady objevila a za jakých okolností? Protože dneska to bereme jako samozřejmost, ale většina domácích zvířat třeba je mimoevropského původu. A potom je dalším dalším tématem třeba strava Legios římského legionáře. Takže snažíme se dělat takovou mozaiku těch těch aktivit. A zásada archou parku je, aby si na to návštěvníci mohli sáhnout nebo teda v tomto případě ji ochutnat. To si myslím, že důležité. A ty informace jsou tak jako vložené mezi ty ukázky a mezi to například, že návštěvník uvidí celý řetězec zpracování ode dna až po konkrétní konkrétní pečení výrobek přes drcení obilí, jeho čištění atd., tak k tomu i návštěvníci budou moci přijít a vyzkoušet si to.
-
No, třeba to zemědělství, mladší době kamenné, co se to především pěstovalo. A tam možná bude zajímavé taky to, jaké měli k dispozici náčiní. Co typického bychom mohli třeba zmínit?