Hovory

Dobré víno nemusí být drahé. Důležitější je, s kým ho ochutnáte, nabádá sommeliérka

Hovory

Dobré víno nemusí být drahé. Důležitější je, s kým ho ochutnáte, nabádá sommeliérka
Přípitek se sklenkami vína

Plus

„Víno nemusí být úplně drahé, aby bylo dobré. Pro mě je víno věc, která souvisí s tím, s kým ho pijete, jak ho pijete a také v kontextu s jídlem. A dokonce i prostředí, kde ho pijete,“ popisuje přední znalkyně francouzských vín a sommeliérka Diana Sixtová.
Naděžda Hávová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Když jedu třeba do Bordeaux na degustace mladých vín určených k archivaci, nechutnám za čtyři dny 1000 vín z jednoho ročníku a musím si je všechny zapamatovat. I to říká náš dnešní host. Jak se to dělá? Jaká musí být chuťová paměť someliéra. A opravdu stojí za to investovat 1000, možná i statisíce do jedné jediné lahve? Tak i o tom budeme mluvit. Ze studia ČRo Plus zdraví Naděžda Hávová.

  • A naším hostem je dnes someliér a také přední znalkyně francouzských vín Diana Sixtová. Vítejte u nás. Dobrý den. Dobrý den. Když řeknou Francie, které víno se vám okamžitě vybaví?

  • My si vybaví víno jako takový celek, ale samotné vína je velmi těžké vybrat. Ale samozřejmě většina lidí má práci spojenou s Bordeaux. Někdo má Francie spojeno s Rumunskem, někdo se šampaňským, někdo z Provence, protože tam byl na dovolené. Takže nějaké lehké růžové víno. Francie pestrá a díky tomu jsou pestrá její vina.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu