Hovory

Pacienti se selháním ledvin by měli být transplantováni dřív, než je dialýza vůbec nutná, vysvětluje nefroložka z IKEMu

Hovory

Pacienti se selháním ledvin by měli být transplantováni dřív, než je dialýza vůbec nutná, vysvětluje nefroložka z IKEMu
Silvie Rajnochová-Bloudíčková, primářka Nefrologické a transplantační ambulance Transplantačního centra IKEM

Plus

Česko je v transplantačních programech životně důležitých orgánů v Evropě na špičce, a to včetně dostupnosti transplantací obecně. Jen deset procent pacientů ale dostává ledvinu od žijícího dárce. Podle lékařky Silvie Rajnochové-Bloudíčkové je důvodů několik. „První je, že máme výbornou dostupnost programů od zemřelých dárců. Čekací doba na transplantaci ledviny je u nás jen asi rok – například v Německu se ale čeká osm let, ve Spojených státech až deset.“
Tatiana Čabáková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Darovali bystě Bratovi sestra matka albu svému dítěti dát vinu. Každý rok stojí v ČR, aspoň hypoteticky, před takovou otázkou, několika stovek lidí, protože ročně u nás lékaři transplantují ledviny zhruba před 130 minut. Jako náročné je nájezd vhodného dárce. O tom se budeme rozprodávat s lékařkou Silvio Rajnochovou Bezdíčkovou, která je primářkou nefrologické a transplantační ambulanci je transplantačního centra IKEM. Už od mikrofonu Hovorou zdraví Tatiana Čabáková.

  • Paní doktorka vytratil hovoru. Dobrý den. Webové stránky IKEMu u vás zajímá, že až 11 % populace trpí ochoření miliard vín. Čím škodí mé každý jeden z nás svým ledvinám.

  • Tak určitě to je nevhodný životní styl kouření, jídlo s vysokým obsahem tuků, nedostatečný příjem vhodných tekutin, to znamená neslazených nápojů a nedostatečným pohybem, podobně jako to jsou pacienti s onemocněním srdce a cév. A u těch ledvin víme, že velkým plusem je středomořská strava, to znamená založená na vysoké množství rybích pokrmů, ty smažených jídel, zeleniny, ovoce a omega tři mastné kyseliny. To znamená, opravdu je ta středomořská strava potvrdila dobrý vliv na onu s ní ledvin.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu