Hovory

Vařit jsem začal podle 300 let staré kuchařky, říká britský historik gastronomie Ivan Day

Hovory

Vařit jsem začal podle 300 let staré kuchařky, říká britský historik gastronomie Ivan Day
Hovory

Plus

„Když mi bylo 13 let, koupil jsem si kuchařku aristokratické kuchyně z roku 1723. Koupil jsem ji v roce 1963 – to byla doba, kdy bylo jídlo v Anglii stále pod vlivem špatné ekonomické situace, takže se vařilo hodně jednoduše,“ popisuje své kulinářské začátky Ivan Day, přední britský historik a specialista na dějiny gastronomie a kulturu stolování.
Naděžda Hávová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Už ve starověku vysílali velmožové do hor rychlé běžce, aby odtud přinesli čerstvý sníh a led. No a v kuchyni ho potom smíchali s medem a ovocem a nakonec z toho byl na světě osvěžující dezert. V Evropě se zmrzlina začala stále více objevovat v první polovině 18. století. Ale zúžit naše dnešní povídání jenom na historii výroby jedné z nejúžasnějších dobrot, tak to by byla velká škoda, i když málokdo o ní ví tolik a umí tak skvěle připravit jako náš dnešní host je ruský historik, spisovatel a taky přední znalec evropské kuchyně. Ze studia ČRo Plus zdraví Naděžda Hávová.

  • Hovoří.

  • A mým hostem je dnes Ivan dej, mezinárodně uznávaný specialista na dějiny gastronomie a kulturu stolování. Vítejte u nás.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu