Peníze a vliv

Doufám, že levnější už to nebude, říká k cenám kuřecího masa šéf Drůbežářského závodu Klatovy

Peníze a vliv

Doufám, že levnější už to nebude, říká k cenám kuřecího masa šéf Drůbežářského závodu Klatovy
Drůbežárna

Plus

Prudké zdražování potravin v tuzemsku se sice zastavilo, ceny ale zůstávají stále vysoko. Co se dá čekat ještě letos a příští rok? Podle agrárního analytika Petra Havla se s výjimkou zeleniny už snad žádné další zdražování čekat nedá. „Klesají ceny mnoha surovin a také ceny energií. Tyto poměrně významné náklady by se reálně měly odrazit v cenách potravin, které tak budou do poloviny příštího roku stagnovat či mírně klesat,“ uvádí Havel.
Jana Klímová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Potraviny v obchodech sice nezdražují už tak rychle jako loni a letos na začátku roku, stále se ale drží vysoko. Náklady zemědělců i potravinářů přitom klesají. Jaký se dá čekat další vývoj? Aby dělali na nás někteří potravináři příliš? Probereme to v dnešním díle. Jeho hlavním hostem bude David Bednář, šéf druhého největšího zpracovatele kuřecího masa v Česku, drůbežářského závodu Klatovy. Příjemný poslech přeje Jana Klímová.

  • Peníze a vliv.

  • Když potravinářské firmy začaly letos zveřejňovat své účetní uzávěrky, ukázalo se, že jim loňský krizový rok, kdy se cenovky potravin měnily směrem vzhůru. Snad každý týden přinesl v řadě případů tučné zisky. A to i přesto, že se firmy musely vypořádat s vysokým růstem cen nákladů. Zemědělci, potravináři a obchodníci se pak vzájemně napadali, kdo z nich zdražuje více. A jejich profesní svazy i parlamentní opozice viní vládu, že s růstem cen nic nedělá. Včetně šéfa hnutí ANO, v jehož svěřenském fondu je holding Agrofert ovládající řadu velkých zemědělských a potravinářských firem v zemi. Premiér Petr Fiala z ODS tak Andreji Babišovi nedávno drahotu vyčetl.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu