Zvídavec Evy Sinkovičové

Má celer negativní kalorie? V našem těle dokáže hotové zázraky

Zvídavec Evy Sinkovičové

Má celer negativní kalorie? V našem těle dokáže hotové zázraky
Z celeru si můžete připravit i zdravý nápoj

Rádio Junior

Chutná vám celer? Jestli ne, možná byste to měli přehodnotit, je to totiž opravdu zázračná zelenina.
Eva Sinkovičová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Zvídavé Simkovičové.

  • Z výlevky a zvědavci. Moc vás zdravím a vítám vás u dalšího dílu. Pojďme se rovnou vrhnout na tu dnešní zajímavost. Jíte čas od času celer? Pokud ne, tak ho zařaďte do jídelníčku. Je to totiž vážně zdravá kořenová zelenina. Může se jíst syrovém stavu a kombinovat třeba s ovocem. Dá se z ní udělat drink. Dokonce existuje i celerový čaj. Samozřejmě se s ní ale připravují i různé pokrmy, třeba polévka, pomazánka nebo si ho můžete s něčím zapéct. Celer má v sobě řadu důležitých látek prospěšných pro náš organismus, třeba draslík, vápník, hořčík, železo nebo zinek. Z celeru ale najdete i vitamíny B1, B2, B6, c nebo třeba EU. Výhodou je, že na rozdíl od jiných druhů zeleniny snáší celer dobře tepelné úpravy a důležité prospěšné látky z něj jen tak nevyprchají. A na co všechno tedy celer blahodárně působí? Celer tlumí zažívací potíže, má antibakteriální účinky, je prospěšný pro ledviny, posiluje nervy a mozek. Má vliv ale i na zdraví kostí. Má i protinádorové účinky. Také snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Navíc příznivě působí na látkovou výměnu, proto je vhodný při obezitě. Prý i snižuje chuť na sladké. Celer má velmi typickou vůni. Může za ní řada éterických látek, které celer obsahuje. Slouží mu jako ochrana před plísněmi, bakteriemi a jinými škůdci. Navíc je celer celoročně snadno k sehnání a nejde ani o ně. Jak drahou zeleninu. A představte si, že celer je zelenina prastará. Znali ho už třeba staří Egypťané a Homér ho zmiňuje ve svých básních. V minulosti se považoval celer také za symbol smutku a smrti. Byl zasvěcen bohu podsvětí, pojídal se na pohřebních hostinách a pokládal se i na hroby. K nám se ale toto zelenina dostala až zhruba v 19. století. Narazit dnes můžete v našich končinách na Bulvová celer, řapíkatý celer a navíc LR Bulvová. Celer je ten nejklasičtější. Používáte jeho podzemní část, tedy bulvu. Řapíkatý celer má jen malou bulvu a výrazné jsou na něm tvrdé, šťavnaté a dužnaté řapíky mají sytě zelenou, světle zelenou nebo žlutou barvu. Na to více let. U nás sice není moc rozšířený, ale sehnat se dá. Roste v Terstu stejně jako třeba petrželka a používá se hlavně na ozdobu a závěrečné posypání. Celer je opravdu zdravý. Má velmi malé množství kalorií a z velké části ho tvoří vláknina a voda. Dříve se dokonce ve spojení s řapíkatým celerem mluvilo o tzv. negativních kaloriích. Tělo totiž údajně spotřebovalo víc energie, než kolik kalorií zelenina obsahuje. O této teorie už ale věda upustila. Negativní kalorie neexistují. I tak má ale celer zaručeně místo ve zdravém jídelníčku. Máte celý rádi a zkusíte si z něj něco uvařit. Holky a kluci, pokud chcete o super zdravém celeru někomu vyprávět, ale nestihli jste si všechno zapamatovat? Tak nevadí, už teď se to na webu Rádia Junior můžete poslechnout znovu, kolikrát chcete. A pokud vás napadá nějaká zajímavost, o které moc lidí neví, tak my jí určitě napište a třeba se objeví v nějakém dalším dílu. Zvědavce. Tak ahoj.

Více z pořadu