Co vás zajímá

Bylinkářská poradna

Co vás zajímá

Bylinkářská poradna
Levandule lékařská

Plzeň

Jak na podzim ostříhat levanduli? Co nám nabízí v září sklízený rakytník? Na tyto a další otázky ohledně pěstování, sklizně a účinků bylinek odpovídá bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.
Roman Stupka

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Co vás zajímá?

  • No a ten dnešní pořad, co vás zajímá, je a bude o bylinkách. Naproti mně sedí bylinkářka, farmářka Štěpánka Janoutová, které můžete volat svoje dotazy na číslo 221 554 222. Před chvilkou v písničce. Tady už byl první dotaz. Paní se dotazuje na rostlinu nebo nebo květiny jménem. Kalí si je, zda byste o ní něco mohla říct. Co to je vůbec za za rostlinu?

  • Tato rostlina kalí se voňavá, a tak pochází z Latinské Ameriky. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina nebo jako přenosná, protože pochází z teplých krajů. Venku by nám zmrzla. Je to příbuzná voděnce naší. To je ta ne z naší, ale prostě co známe voděnky, ty pokojové rostliny. A ono je velice mohutná, dělá takovou velikánskou listovou růžici a zase z jejích boků tak vyrůstají strašně dlouhé šlahouny, který jsou dělaný jednotlivými články. Pokud ty články mají takový kolínka, jsou to fialový, devět těch kolínek, tak to je známka, že už takový se dostatečně velká na to, abych ho používat na léčbu. Takže kromě toho, že teda mají pěstovat doma potřeba dostatek vláhy a můžeme ji teda používat na léčbu a co? Takže buď se z něj vaří z těch kolínek i teda, z těchto růžiček čaj nebo se dá udělat vodní nálev, že se prostě nechá vyluhovat ve studené vodě, tak kalí si je a dělají se s ní i různé masti. Kalí se se používá především na pročištění organismu a jsou i různé kůry, které jako by měly pomoci od různých neduhů, například s alergiemi nebo snad i jako podpůrná léčba třeba při onkologických léčbách. Ale jsem na to vyloženě jako napsaný celý elaboráty. Určitě na internetu najdete k tomu bližší informace, jak to všechno dávkovat, protože je to velice důležitý, aby člověk prostě v tu bylinku používat tak, aby mu pomohla a ne aby mu ublížila. A také vím, že se z ní dělají i masti a tinktury. Kalisz ještě voňavá je, protože vlastně někdy v únoru, tak on opustí strašně dlouhý, takový Klas květů, který kvetou drobně bílé a kvete třeba tři měsíce a vždycky před krásně voní a vždycky, když jako se, že sníží tlak tím, že bude pršet, tak ono rozkvete a zavoní vám. A když je ten tlak vysoký a nežene se žádný přeháňky, tak takový sen vlastně je zabita a nevoní.

Ostatní také poslouchají

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu