Co vás zajímá

Zahrádkářská poradna

Co vás zajímá

Zahrádkářská poradna
Jablko (ilustrační foto)

Plzeň

Letošní rok byl pro pěstitele ovoce tragický. Nepříznivé počasí zničilo většinu úrody, která se měla v září sklízet. Přesto si připomeneme, jak by sklizeň jablek, hrušek či švestek měla správně vypadat.
Roman Stupka

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • V pořadu, co vás zajímá, jsme dnes přivítali instruktor Českého zahrádkářského svazu Václava Vačkáře tak, že nejprve bude řeč o tom, co se děje nebo by se mělo dít na zahrádkách. Takto na začátku podzimu. Václave. V tuto dobu by se dalo sklízet ovoce, ale s tou sklizní je to letos takové dost nahnuté. Velcí ovocnáři dokonce hovoří o katastrofě. Tak jak jak to hodnotí zahrádkáři tu letošní úrodu ovocnou?

  • No nezbývá nic jiného, než to slovo opakovat. Katastrofa, kterou de facto nepamatuji, ani naši tátové, ani naši dědové, jako taková silná neúroda a hlavně zapříčiněná jednou Holub půlnocí, která proběhla ještě v době v dubnové, kdy už většina ovocných druhů byla odkvetlých a byli jsme si všichni do týdne vědomi, že jsme vlastně sklidili. Takže my dneska budeme hovořit o těm pár šťastným, kteří mají co sklízet. Jen to samozřejmě ze srdce přeji a poradíme jim, jak poznají, kdy to k utrhnout, jak to uskladnit apod..

  • Pojďme na to jablka. O těch se tady asi moc mluvilo nejvíc.

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu