Host Dopoledne pod Ještědem

Výběr Ivety Kalátové: To nejlepší z rozhovorů uplynulého týdne

Host Dopoledne pod Ještědem

Výběr Ivety Kalátové: To nejlepší z rozhovorů uplynulého týdne
Moderátorka Iveta Kalátová

Liberec

Připomněli jsme výročí vyhlazení Lidic, zopakovali rady pro zabezpečení domovů, navštívili Mnišské louky a nechali se nalákat k pěstování kaktusů i ochutnání nevšední zmrzliny.
Iveta Kalátová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Pondělí 10. června jsme si připomněli 82. výročí vyhlazení Lidic. Obec byla v důsledku heydrichiády vypálená a dokonale srovnána se zemí a většina obyvatel byla popravena nebo odsunuta do koncentračních táborů. Celkový počet obětí dosáhl počtu 340 192 mužů, 60 žen a jen několik dětí z Lidic mělo štěstí přežít válku a setkat se po osvobození se svými nejbližšími a příbuznými. Přežilo jen 17 ze 105 dětí a jedním z nich je pán Jiří Pitín, kterému bylo v den, kdy nacisté srovnali Lidice se zemí, pouhých sedm týdnů. Před časem navštívil tento pamětník i krajskou vědeckou knihovnu v Liberci, kde se jeho přednášky zúčastnili žáci základních škol. V záznamu rozhovoru, který jsme s Jiřím Pitínem natočily, se tak vracíme do doby před 82 lety.

  • Nezapomeňte, že když 10. června ráno už ho čtyři od pěti hodin vyháněli německý ozbrojenci, ať to byli vojáci si hrdý atd.. Lidi z baráku za obrovského břehu sami Rause a už náročného losu. A starejte, padejte a vezměte si s sebou akorát peníze.

  • Šperky a doklady také vyndali ven. Co ty mámy? Byl červen. Přes poledne, horko, v noci, taky může být pěkná zima, chladno. A ten mužské, co se dá sebe sako, maximálně si vzal kraj cykly do kapsy. A takže co tam a má? No tak ta máma ho hodil. Nějaký hadřík na děti. Nějaký hadřík na sebe. No a ty věci, co byl nařízen, aby si vzali s sebou a nehnali. A ke škole, tam se viděli naposled. Mužský s ženskými a maminkami a dětmi. Muže nahnali na nádvoří a do sklepů Horákova statku.

Ostatní také poslouchají