Host Radiožurnálu
S redukční dietou nezačínejte, když jste nemocní, radí expert na podvýživu. Jaká dieta opravdu funguje?
Host Radiožurnálu
Radiožurnál
V pondělí začíná týden rizik malnutrice. To není jenom podvýživa, ale špatný stav výživy, který může být důsledkem nemoci, nebo nevhodné stravy. V Hostu Radiožurnálu to vysvětluje lékař Pavel Těšínský, vedoucí lékař jednotky intenzivní metabolické péče FN Královské Vinohrady. „Malnutrice je skrytý zabiják, vede ke ztrátě soběstačnosti a postihuje především starší věkové skupiny,“ vysvětluje. Jaké diety jsou škodlivé?
Patricie Strouhalová
Přepis epizody
-
Ano, zdravíme vás. Dnešním hostem vysílání Víkendového Radiožurnálu je pan doc. Pavel Těšínský, předseda České společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Pěkně vás tu vítám. Dobrý den.
-
Dobré dopoledne. Děkuji za pozvání. Tak já musím říct, že jste vedoucí divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy. A to proto, že zítra začíná týden rizik matrice malotřídce. Pane docente, to je podvýživa, nebo jaká je to přesná definice?
-
Vánoci se není jenom podvýživa má. No tedy co je vlastně špatný stav výživy? A ten může být důsledkem nemoci anebo nevhodné stravy má. No, 30 je vlastně z latiny. Malus mohli znamená špatný. No, to je celý život. Takže špatná výživa. U nás je obvyklý obvyklé používat pojem podvýživa vlastně ve smyslu má noticce.