Hovory
Focení jídla je velký prohřešek proti bontonu i proti tomu jídlu na stole, říká odborník na stolování Svoboda
Hovory
Plus
„Historicky bylo zobrazování hostin vlastně dnešní PR, takže v tom se podobalo současnému focení jídel na talíři,“ popisuje Milan Svoboda, historik a specialista na historii stolování. Dřív se hostiny také zobrazovaly, ale šířily se samozřejmě daleko pomaleji. „My teď cvaknem a ví to celý svět. Od kolegyně jsem slyšel, že focení jídla se jmenuje Food Porn. Docela bych s ní souhlasil, protože si myslím, že telefon na stůl nepatří.“
Naděžda Hávová
Přepis epizody
-
Jiný kraj, jiný mrav. Týká se to úplně všeho a stolování asi ze všeho nejvíc. Japonci spokojeně u stolu mlaskají a říhají. Francouzi by si do bagety nikdy nekousli. Zásadní ulamují. V asijských zemích musíte hůlky držet jenom v pravé ruce a Italové nikde nepožádají v restauraci o parmezán. Navíc. Sedět spolu u stolu není jenom krása, ale je to hlavně věda. A tak se do pravidel stolování a jeho historie teď trochu ponoříme. Ze studia ČRo Plus zdraví Naděžda Hávová.
-
A naším hostem ve studiu je dnes historik stolování Milan Svoboda. Vítejte u nás. Dobrý den. Dobrý den. Kolikrát jste tak přečetl Hrabalovu knihu obsluhoval jsem anglického krále?
-
Já už jsem tak stará, že nebudu lhát.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Řekni mi, co jíš aneb Dějiny očima Magdaleny Dobromily Rettigové
Historie Plus
-
Milan Pokorný: První skutečná rozhlasová hvězda? Vlasta Burian
Host Lucie Výborné
-
Oprávněná revoluce uvnitř závodní jídelny není nikdy na škodu...
Glosa Pavla Maurera
-
Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak a co se jedlo za socialismu?
Noční Mikrofórum
-
Náš způsob stolování vlastně pochází z Ruska 19. století, vysvětluje historička a etnografka
Hovory
-
„Oběd za dvě koruny a nejlepší jahodový koktejl,“ vzpomínají Polední sirény na bývalý automat Koruna
Polední sirény
-
Roháč, bác, lepenice, pejraprout - znáte lidová jídla našich předků na Plzeňsku?
Špalíček
-
Je Haškův Švejk pravdivý popis vojáků Velké války? Dobové reálie jsou věrohodné, uvažuje historik
Jak to bylo doopravdy