Hovory

Jaterní cirhózu už umíme léčit, ale musíte striktně abstinovat, vysvětluje lékařka Fraňková

Hovory

Jaterní cirhózu už umíme léčit, ale musíte striktně abstinovat, vysvětluje lékařka Fraňková
Soňa Fraňková

Plus

„Není to tak dávno, co jsme si mysleli, že jaterní cirhóza je konečné stadium, odkud už není cesty zpět. Dnes víme, že když onemocnění, jako je třeba žloutenka, vyléčíme, nebo když nemocný přestane pít alkohol, játra se můžou vrátit ke své normální funkci,“ říká lékařka se specializací na hepatologii Soňa Fraňková.
Tatiana Čabáková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Učili 100 už někdy, že pít alkohol je zdravé, protože to chrání srdce a cévy. Ale bože, Pivoně je alkohol anebo mám chorob z alkoholu. Ale nikdy jsem nevypila víc jako u ostatních. To jsem vedl. I s kterými se běžně střetává hepatologická Soňa Fraňková, která pracuje na kliniky hepatogastroenterologie v pražském IKEM. Jako teda znáš a alkohol naše pečení. A je nějaká dávka alkoholu, která pečení neubližuje? A i o tom hovorech od mikrofonu zdraví Tatiana Čabáková.

  • Soňa vy teď je v hovoru. Děkuji za pozvání. Já mám hned v úvodu je na vás takovou jazykovou otázku k Zapově pečení, větě, že jsem to játra.

  • Já ano. Já se to ještě pamatuji, protože jsem z generace, která z pečení vyrostla. A my nikdy v práci z legrace pečení říkáme, a taky nikdy úplně nesprávně říkáme to jádro. To říkají hlavně chirurgové. Tak já budeme hovořit pečeně a vy budete hovořit i játra, abychom to malý jazykovou vyvážené. Takže doufám, že budu posluchači rozumět, že pečuje jsem jela trať. Pečení je velmi chytrý orgán. ROP bytě si někdy anketu v něm medicínském prostředí, že kolik lidí věc, co všecko má tak a pečení v našem těle na starosti.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu