Hovory
Sabráž? Je to show, hlavně musíte mít dobře vychlazenou lahev sektu, popisuje sommeliér Sendrei
Hovory
Plus
„Dobré víno poznáte hlavně čichem. Určujeme i viskozitu a barvu, která hodně ukáže,“ popisuje sommeliér Lumír Sendrei, co máte při prvním doušku hledat. U šampaňského pak musíte dodržet teplotu, protože teplé vám asi moc chutnat nebude. „Bublinky se zráním v lahvi ale vytrácejí, takže platí: čím starší, tím bude mít i míň bublin,“ tvrdí.
Naděžda Hávová
Přepis epizody
-
V lahvi šampaňského je tlak asi tak šest atmosfér a dost často se stává, že se snažíte vykroutit špunt. Ten vyklouzne. A komu se někdy trefil třeba do oka, dobře ví, že takové zranění, to není žádná banalita. Možná je o dost bezpečnější takovou lahev sektu otevřít šavlí. Jenom, že to chce taky cvik. O sabotáži, hroznech, ale třeba i o tom, jak dlouho trvá, než se na chutnáte až ke skutečnému znalectví vína. I o tom chci mluvit ze studia ČRo Plus zdraví Naděžda Hávová.
-
A naším hostem dnes someliér Lumír Sendrei. Vítejte u nás. Dobrý den. Dobrý den Lumíre. To nejlepší víno, jaké jste kdy pil?
-
To je těžká otázka. Já pro mnoho dobrých vín, ale já chci jenom lepší ISIS lidí 1000 chutí. Nemohu odpovědět úplně přesně na nejlepší víno, které jsem kdy pil. Ve Francii jsem ochutnal spoustu dobrých šavli. Dobrý žert o nehty na dno. Árii z burgundská zase v bordel jsem. Ochutnává výborný Cabernet i u nás nebo davy. Máme skvělá vína, takže opravdu nemohu na 100 % odpovědi. Které víno je nejlepší? Já vás stejně nenechám z té otázky úplně utéct. Dobrá, chápu vaši diplomatickou odpověď. Nebudu se ptát na to nejlepší, ale zeptám se na to nejzajímavější nebo nejzvláštnější víno.