Jak to vidí...
Genetik Pačes: Žloutenka i leptospiróza. Potraviny vyhoďte. Zaplavenou studnu vyčistěte až za tři týdny
Jak to vidí...
Dvojka
Lidé v Česku se pustili do odklízení následků ničivých povodní. Práce v zatopených oblastech však s sebou nesou riziko infekce. Kromě úplavice a žloutenky typu A hrozí i nákaza krysí horečkou. Na co si dát pozor v oblastech zasažených povodněmi? A kdy má smysl nechat vyčistit studnu? Genetik Jan Pačes ještě vysvětlí, jak nebezpečné jsou pro nás ptačí chřipka či opičí neštovice, a přiblíží i výsledky udílení Nobelových cen za ignoranci.
Jan Pačes, Vladimír Kroc
Přepis epizody
-
A co si dát pozor v oblastech zasažených povodněmi z toho zdravotního hlediska?
-
No, lidé si právě neuvědomují leckdy, že to, co teče v povodních, nemusí být úplně čistá. Ono nemusí není úplně čistá voda. Běžně se asi v rybníku nebo v řece koupeme, ale v okamžiku, kdy se ta řeka rozlije, tak může z těch lesů a z polí hlavně stáhnout leccos. A potom, když proteče městem, tak to taky můžou být i chemikálie, všechno, co v těch sklepích člověk má.
-
Takže i při těch předcházejících povodních, tak po těch povodních je potřeba být trošku víc opatrný než normálně i třeba na lehké příznaky. Právě proto, aby lidi mají dost starostí. I bez toho by byly nemocný tak aby se to včas podchytili.