Káva o čtvrté
Je náš jazyk i díky zdrobnělinám výjimečný? Odpovídá Martin Prošek, ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR
Káva o čtvrté

Dvojka
Proč zdrobněliny používáme a jaké mají místo ve slovní zásobě češtiny? Jak se zdrobněliny v našem jazyce tvoří? Mohou být některé z nich jen módní záležitostí, a jiné se naopak natrvalo usadit ve slovní zásobě a stát se významově neutrální? Mohou mít některé zdrobněliny místo pozitivního „nádechu“ negativní asociaci? Proč nám některé zdrobněliny vadí, a proč nás některé mohou i urazit?
Tereza Stýblová
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
I po třiceti letech si rozumíme. Anebo ne?
Káva o čtvrté
-
Zkracování výrazu neboť - neb může mít v komunikaci nežádoucí účinek
O češtině od A do Z
-
Slovo zaužívaný dříve bylo považováno za nespisovné
Okolo češtiny
-
V pátek byl hostem pořadu Ivan Kraus
Jak to vidí...
-
Výuka cizích jazyků
Co vás zajímá
-
Zrušení přechylování jde tvrdě proti duchu češtiny, míní jazykovědec Oliva
Hovory
-
Markéta Hejkalová: Poznámka
Rozhlasový sloupek
-
Selfíčko i lajkování dokazují sílu českého jazyka, říká jazykovědec Karel Oliva
Host do domu