Laboratoř
Vědci vyrobili hamburger z hub. Přidali do něj i antioxidanty
Laboratoř
Plus
Syntetičtí biologové z Berkeley připravili náhražku masa z hub nebo plísní. Konzumentům, včetně vegetariánů nebo veganů, tak chtěli dát příležitost ochutnat širší spektrum chutí a vůní, proteinů nebo tuků, zaměřili se také na antioxidanty.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Mohl chutnat laboratorní řízek vyrobený z hub? Z jakých kostek se dá postavit umělý život? A dokážeme naučit červy odbourávat plasty. To jsou tři náměty, které jsem vybrala do dnešního pořadu vědců a herců. U mikrofonu je Martina Mašková.
-
Laboratoř.
-
Pozvání přijali biolog Julius Lukeš. Dobrý den. Marek se bez aury je hlavně biochemik. Děkuji moc, že jste přijal pozvání. Dobrý den. Martina Hudečková, herečka, náš stálý host. Dobrý den. Syntetičtí biologové z Berkeley ze Spojených států dokázali vyrobit náhražku masa pro vegetariány. Využili k tomu houby nebo plísně a vidí v tom možnost ochutnat široké spektrum chutí a vůní, proteinů, tuků, antioxidantů a ten svůj postup založené na principu genových modifikací. Tak jsem to tak nějak pochopil a obracím se na biolog a Julia Lukeše, že se snažili, aby z hub vytěžili to nejlepší, co umí.