Návštěva

Velikonoce. Tradice jarního období

Návštěva

Velikonoce. Tradice jarního období
Velikonoce

Hradec Králové

Pořad o jarních velikonočních tradicích připravila redaktorka Vlaďka Wildová.
Vladislava Wildová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Já jsem přišla na sváteční návštěvu k ředitelce muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová. Není divu, paní ředitelka má ke všemu lidovému velmi blízko. Co jste pro mě, paní ředitelko, připravila z té pestré velikonoční strávit. Na Velikonoce se především chystali pokrmy, které se daly konzumovat po celé 3 dny svátků, to znamená, že museli vydržet. Takže z velké části je to všechno, co se dá upéct. My samozřejmě pečeme na Velikonoce velikonoční ptáčky. Tady pečeme Mazance. Pečeme i další velikonoční koláče, protože musíme také na pec pro koledníky, kteří přijdou v pondělí. No a tak to jsou všechno pokrmy, do kterých přijde hodně vajec. Ona samotná vajíčka se také nosili světě do kostela, ale z těch vajec se chystali i různé nádivky jako velikonoční nádivka, tzv. hlavička. Vajíčka se přidávali od velikonoční baby, takže těch pokrmu je celá řada. Ne všechno dnes se v rodinách dodržuje. Ne všechno se chystá na Velikonoce, ale na velikonoční stůl musí samozřejmě přijít všechno od vajec, také něco od masa, protože se musíme dopřát potom velikonočním půstu, který jsme prožili do těch Velikonoc. No a všechno také, co se dá společně s ní, s rodinou a s těmi návštěvami, které Velikonoce přijdou.

  • Máme za sebou období půstu, a tak se nám začalo trochu stýskat po masité stravě. Najdu dnes na tom vašem svátečním stole i třeba jehněčí. Je to typické pro tuto oblast? Jehněčí ani tolik v tomto kraji ne. Tady se spíš konzumuje maso s kůzletem. Každé vlastně mládě, které přijde na stůl, tak je to patřičné pro Velikonoce. Takže kůzlečí maso, z kůzlečího masa se pekly tady řízky. Jehněčí maso se tady nahrazovalo masem jiným. Dokonce ten beránek, který patří k Velikonocům, tak se tady spíš peče buď z kynutého nebo z piškotového těsta, ale on se dříve také děl z rýžového těsta, takže se spíš přerodilo to maso jenom v ten symbol toho Beránka, který se upeče v nějaké formě a buď tedy z piškotového těsta nebo z těsta kynutého, nebo to může být i ta nádivka. Kdo, které se pro tuto příchuť přidává i maso uzené. Ale v každém případě tam musí přijít hodně vajec.

  • My vám za chvíli nějaký ten předpis dáme k dobru. I když předpokládáme, že v tuto chvíli, kdy my natáčíme naši turnovskou návštěvu, tak vy už máte dávno napečeno, protože ty velikonoční svátky, ať chceme nebo ne, jsou z hlediska lidového prostředí, ale myslím, že všeobecně tím nejdůležitějším křesťanským svátkem.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu