Názory a argumenty

Poslechněte si všechny pondělní komentáře s Petrem Hartmanem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny pondělní komentáře s Petrem Hartmanem
Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Kdo si vedl lépe v konsolidaci rozpočtu: Fiala, nebo Fico? Rok od teroristického útoku Hamásu na Izrael. Penzijní reforma? Nekonečná dočasnost. Kvadratura kruhu pro evropské automobilky. Digitalizace bez dalšího plánu. 
Petr Hartman

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Argumenty o ročním výročí teroristického útoku Hamasu na Izrael, o dalších změnách v důchodovém systému, o budoucnosti digitalizace v Česku. Také o tom uslyšíte v analýzách a názorech, které pro vás připravili renomovaní komentátoři. Pokud možno ničím nerušený poslech tentokrát v pondělí vám přeje Petr Manda Názory a argumenty.

  • Po krajských volbách se ve většině regionů poměrně bez problémů daří skládat koalice, které budou v následujících letech vládnout na krajské úrovni. Výjimku představují střední Čechy a také Královehradecký kraj. V prvním případě se obtížně hledá shoda mezi Starosty a nezávislými a koalicí spolu. V druhém případě to vypadá, že ztroskotala snaha hnutí ANO vytvořit krajskou vládu společně se silnými lídry pro kraj. Součástí tohoto uskupení jsou také občanští demokraté a lidovci. Proč v těchto regionech vyjednávání vázne nejenom o tom budu hovořit s komentátorem ČRo Ondřejem Konrádem, kterého vítám ve vysílání necelé půlhodiny Názorů a argumentů. Dobrý den. Proč vyjednávání v těchto regionech vázne?

  • Tak třeba říct nejprve, že v obou dvou vyhrálo hnutí ANO, ale je, že se podaří sestavit vládní koalici s tím, aby mělo na hejtmana, není zdaleka jisté. Oboje dvoje má svoje zvláštní specifiky. Tom Středočeském kraji je to hodně sledované, protože jde o největší a nejbohatší kraj. Hodně na tom tím pádem záleží i lídrům vládních stran. Na ty se snaží tedy přimět ODS ke spolupráci. Tam právě to trošku vázne, protože do toho vstupuje právě ten vítěz, to znamená hnutí ANO velmi láká občanské demokraty dokonce tím, že by nechalo post hejtmana lídrovi ODS panu Skopečkovi. Na to on zřejmě slyšel. Ale já přece jenom ten tlak Fialy a Rakušana je i natolik silný, že nakonec přece jenom snad dojde tedy k té spolupráci mezi ODS a Starosty a tím pádem by asi tedy zůstala i stávající hejtmanka, paní Pecková. Ale pořád je to velmi nejasné a ty požadavky ODS zřejmě se stupňují a otázka je, kam až je ochotno do hnutí Starostů a nezávislých ustupovat. No, pokud jde o ten Královehradecký kraj, tak tam je to zase jiná specifika, protože hnutí ANO vyhrálo natolik, že ho prakticky nelze obejít. Respektive ODS, které kandidovalo v uskupení silní lídři ještě společně s KDU a s jedním místním sdružením by se vlastně muselo spojit s SPD a stačilo, aby získali tu většinu. A tu se samozřejmě nechce. Notabene tam je zřejmě kontroverzní postava dosluhujícího hejtmana pana Červíčka, který už se stáhl z toho dalšího jednání.

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu