Příběhy slavných značek
Fernet: Ani nacisti si nedovolili vyhodit židovského mistra, který jako jediný znal recepturu
Příběhy slavných značek
Dvojka
Černý švihák, lak na rakve, mačkané štěnice, fermež, nafta, dech mrtvé milenky. To všechno je fernet, alkoholický kořeněný bitter, podle více než 90 let staré receptury. Za to, že se fernet dostal i do české kotliny, může Lionello Stock. Jeho rodina sice pocházela z Frankfurtu, ale usadila se na jaderském pobřeží. A když se mladý Lionello procházel přístavem ve Splitu kolem lodí, které vyvážely hroznové víno, dostal nápad: Co takhle místo révy vyvážet rovnou hotové víno?
Jitka Škápíková
Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Hudba: Jiří Litoš
Premiéra: 18. 6. 2019
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Grýnemarš z první světové války. Ludmila Škardová uvařila recept od svého pradědečka
Pochoutkový rok
-
Bonduelle: Od převratné metody na výrobu droždí k zeleným kuličkám v konzervě
Příběhy slavných značek
-
Tajemství chuti Dubského perníku se ukrývá v rodinném receptu na perníkové koření
Ústeckým krajem za dobrým pitím a jídlem aneb Co si u nás dáte a jinde ne
-
Ježek v kleci našel svůj domov v Roudnici nad Labem
Česko – země neznámá
-
V dětství s nechutí přebíral shnilá jablka, dnes přivedl...
Příběhy z Vysočiny
-
Komunismus byl děravý, vzpomíná disident František Stárek Čuňas
Kdo umí, ten umí
-
Lázeňské oplatky si kupují a vozí domů snad všichni lázeňští hosté. Jaká je jejich tradice a výroba?
Kořeny
-
Postrach Moravy. Četníci si s ním nevěděli rady. Jeho zločiny stihli jen registrovat
Historie českého zločinu
-
Mlynařina není žádný med. Řemeslo dnes trpí tím, že nemá následovníky, říká mlynář ze Střížova
Apetýt
-
Ocet hrál klíčovou roli ve vývoji společnosti. Lidé jsou chodící ocetnice, říká výrobce octů Smolík
Podhoubí