Radioporadna
Aronie = přírodní dar nebes. Dá se užívat čerstvá, tepelně neupravená. Má silné antioxidační účinky
Radioporadna
Hradec Králové
V září na zahrádce sklízíme hrozny, poslední letní jablka, pološvestky, zraje aronie i sladkoplodé jeřabiny. Průběžně sklízíme spadané plody a sušíme je na křížaly. Kdo má dost úrody, možná myslí i na hruškovici. O zdravé úrodě hovoříme s farmaceutkou PharmDr. Danielou Suchánkovou, Ph.D. z Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.
Pavla Kindernayová
Přepis epizody
-
Je září. Na zahrádce sklízíme hrozny, poslední letní jablka. Pološvestky zraje a ironie začínají zrát i sladko. Plody jeřabin. No, průběžně sklízíme. Spadané plody sušíme na kříži. Kdo má dost plodů, možná myslí i na hruškovici. Například bezinky a ironie. Jeřabiny budou teď v hlavní roli. Právě o nich teď budeme mluvit s farmaceutkou Dr. Danielou Suchánkovou z katedry farmakolog. No z Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Vítejte u nás. Dobré dopoledne. Dobré dopoledne. Tak začneme bezinkami. Považujete bezinky za velký dar přírody?
-
Tak rozhodně všechny vlastně léčivé rostliny, ať jsou to byliny, keře, stromy, tak určitě mají roli v tom našem zdraví. A kolikrát je lepší nejprve sáhnout potřeba nějaké bylinné léčbě, než rovnou do sebe dávat třeba nějaký lék.
-
I když popíšeme, jak bezinky vypadají, je, co se dá zužitkovat.