Radioporadna
Chudoba se dnes projevuje tím, že lidé jedí nezdravé věci a dříve umírají. Přitom se jídlem plýtvá
Radioporadna
Hradec Králové
S provozním ředitelem Potravinové banky Hradec Králové Václavem Pituchou hovoříme o tom, jak neplýtvat potravinami, jak šetřit s jídlem a jak se k němu chovat šetrně.
Jana Kudyvejsová
Přepis epizody
-
Posloucháte ČRo Hradec Králové. Je 11 hodin 12 minut a naším hostem dnes je provozní ředitel potravinové banky Hradec Králové pan Václav Pitucha. Dobré dopoledne. Dobrý den. My dnes chceme mluvit o tom, jak neplýtvat potravinami. Z druhé strany, jak šetřit s jídlem, jak se k němu chovat šetrně. Já jsem tady přes dopoledne citovala několik statistik takových obecnějších, třeba, které uvádí Organizace pro výživu a zemědělství, že třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. To je údaj třeba za rok nebo jak je to myšleno?
-
No, bohužel je to pravda. Je to údaj za rok a trvá to dlouhodobě.
-
A dokonce je tu dodatek, že pokud by byly tyto potraviny zachráněny, tak by se jimi nasytili asi tři miliardy lidí. A ještě jedno číslo v Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Jak jsme na tom třeba my tady v ČR?