Radioporadna
Svačina trochu jinak. Jak se vyhnout označení „biomatka“ a přitom chystat jídlo z kvalitních surovin
Radioporadna
Hradec Králové
Dnešním dětem a jejich rodičům chybí inspirace na zdravé a hlavně chutné svačiny i snídaně. Chceme jim ukázat jak na to, naučit je jednoduché recepty z potravin bez chemie tak, aby přípravu zvládly i samotné děti. Pusťte své dítě do kuchyně a připravujte jídlo s nimi! Uvidíte, že odbouráte řadu nelibostí a nechutí, společně připravované jídlo jim totiž chutná líp.
Blanka Malá
Přepis epizody
-
11 hodin, 12 minut. Právě teď otvíráme středeční rady o poradnu ČRo Hradec Králové. A už jsme také připomněl i po 11. hodině, o čem si budeme povídat. Je to zdravá strava, kterou samozřejmě chceme apelovat na vás rodiče a také na děti, abyste je na učiliště zdravě se stravovat, protože ty jsou jak malé opičky. Co nenaučíte, to se naučí sami od někoho jiného. Zkrátka dobře zdravá strava. A proto je dnešním hostem Petra Henychová, výživová poradkyně. Dobré dopoledne. Dobré. A vy jste nepřišla s prázdnou? Tak copak to tady máme dobrého? Kdo nás sledujete přes kamery, tak můžete také nahlédnout i co máme v té krásné mističce. Vypadá to jako sušenky. Ano, to jsou domácí upečené před pár hodinami. Čerstvě upečené kuk i s sušenky. Je tam sice mouka, je tam cukr, ale víte přesně, co jste tam dali a kolik množství? Můžete si to regulovat. Můžete tam dát kvalitní tuk v podobě másla, kvalitní špaldovou mouku a i třtinový. I já vím, že třtinový cukr není nějak jako výjimečně lepší než bílý. Ale na druhou stranu přece jenom, když už tam jsou ty minerály, živiny a to množství, jak jsem říkal, můžete si korigovat, takže ta sladivost je pak vlastně na vás.
-
Tyto sušenky byste dala třeba ke svačině? Já jsem před malou chvílí také mluvila o tom, že svačit by měli ti, kteří třeba jsou po nemoci nebo nějakým způsobem sportují. Diabetici, diabetici, tak ty by měly dodržovat podle těch doporučení lékařů spíš tři hlavní velká jídla o těch svačin spíš opustit, stejně tak jako otylí lidé. No, ale naše děti, tak ty jsou na svačinky zvyklé. Tak k čemu byste určila právě tyto sušenky? Ke svačině? Určitě ke svačině lepší. Té aktivní části dne, kdy děti ještě budou mít pohyb jo určitě ne před třeba po večeři, před spaním. To určitě není vhodné. Jak jste říkala, to nastavení těch porcí jídel denních je samozřejmě specifické podle zdravotního stavu. U těch dětí bych ty svačinky zařazovala v případě potřeby, že děti třeba odbývají snídaní nebo zkrátka mají velký výdej fyzický, takže tam určitě ta svačina je potřeba. Ale pokud budeme dodržovat základní pravidla, že třeba budou mít dostatek kvalitních tuků ve stravě, dostatek vlákniny, tak vlastně není potřeba jíst každé ty tři hodiny. Ano. Pokud dítě teda jsem ho nevyžaduje. Když samozřejmě vidíte, že chce mlsat, že má chuť na něco, tak evidentně tam chybí v té stravě třeba bílkoviny. A pak je potřeba nabídnout zdravější svačinu. Ale pokud dítě nepotřebuje nevyžaduje, tak bych ho do svačin úplně nenutil. A začal nám školní rok včera naše děti tedy byli ve škole jenom chvilku, ale s tím zářím to samozřejmě začne, i ty povinnosti i ten stres pro ně, protože je to nová situace, po tak dlouhé době jsou zase ve škole, takže i ten mozek bude potřebovat nějakou výživu. Jak byste viděla ideální snídaní pro školní dítě? Tak je to zase hodně specifické. Nich.
-
Které děti v otevřou oči, otevřu i zároveň pusu a můžu sníst cokoliv. Ale u některých dětí opravdu ten doběh té produkce melatonin u taková pozvolnější a vlastně oni nedokážou třeba jíst. Vím co z vlastní zkušenosti, že u mých dětí, které prostě nebo jedna dcera, ta s ní hned lék otevře oči, ta druhá tam chvilku sedět a i trošku zabrat, než začne snídat. Takže samozřejmě snažit se to, co mají rádi, ale aby to nesklouzlo zase jenom do té sladké varianty, tak s přihlédnutím k ročnímu období teďka je třeba vhodný i kvalitní řecký tučný jogurt, právě obohacený, co děti mají rádi, o skořici. Může tam být třeba přidá trošku i kvalitní čokoláda, aby se jim to jakoby maličko jako bylo pro ně atraktivní. A ta čokoláda by měla být opravdu hořká a vyšší % kakaa obsahovat. Dále to může být domácí kváskový chléb, domácí pečivo, nejlépe s deflací pomazánku. Teď možná maminky se chytají za hlavu. Jde to. Mají vlastně všechno připravit. Ale opravdu je to o tom plánování, připravit si to, upéct dopředu a nějak si to jako nastavit. Ráda dětem třeba nabízím i vlastně v zimě, v zimním období, kdy je chladněji, polévka. Takže v pondělí po neděli děti snídají pravice zpravidla vývar, takže to to je taky dobrá varianta. Ale teď jsme ještě v tom létě, takže zase když třeba právě ty děti nedokážou nic pozřít a jsou takoví ještě ne nastartovaní, tak aspoň kousek ovoce třeba v podobě banánů.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Jak zapojit děti v kuchyni? Pečení cukroví je ideální příležitost
Radioporadna
-
Nebaví mě vařit desítky minut a pak to dítě nejí. O vaření dětem, zásadách a kompromisech
Houpačky
-
Pétiny mňaminky. Oslaďte si život bez lepku aneb bezlepkové pečení s Petrou Jeníčkovou
Radioporadna
-
Jan Flaška: Nenechávejte to na zítra
Rozhlasový sloupek
-
Vepřové maso na cibuli
Dobroty Dáši Kubíkové
-
Bezlepkové jídlo některé školní jídelny zajistit nedokážou. Pak ho musí dodávat rodiče
Zprávy z jižních Čech
-
Recepty sestavuji podle toho, jak plynou roční období, přibližuje autor netradiční kuchařky
Host Radiožurnálu
-
Co utkví dětskému oku? Vědci zkoumají lákavost potravin, ze zdravého životního stylu udělají hru
Reportáže Radiožurnálu
-
Chili Ta Thuy o své kuchařské knize: Reflektuje mě. Je to takový podivný česko-vietnamský miš-maš
Blízká setkání
-
Pudinkový pohár. Třeba maminkám k jejich svátku
Vaření s Mirkou Kuntzmannovou