Ranní interview

Přibývá lidí se žloutenkou typu E. Nákazu nejčastěji přenáší nedostatečně tepelně upravené vepřové maso

Ranní interview

Přibývá lidí se žloutenkou typu E. Nákazu nejčastěji přenáší nedostatečně tepelně upravené vepřové maso
Ordinace praktického lékaře

Radiožurnál

V Česku přibývá pacientů se žloutenkou typu E. Upozorňují na to lékaři z pražského IKEMu. Zatímco v minulosti evidoval Státní zdravotní ústav 300 nových případů ročně, loni to bylo téměř 700. „Je to nákaza, která se přenese zejména nedostatečně tepelně upraveným vepřovým masem, může to být maso třeba ve formě steaků při grilování, ale také z produktů, které obsahují vepřová játra, jako jsou často paštiky nebo klobásy,“ upozorňuje hepatoložka Soňa Fraňková.
Petr Král

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu