Reportáže zahraničních zpravodajů

I na Golanech si můžete objednat jídlo a pivo česky

Reportáže zahraničních zpravodajů

I na Golanech si můžete objednat jídlo a pivo česky
Když Adonis vaří kokinistó, celou kuchyni provoní hovězí maso a skořice

Plus

Majitel restaurace ve městě Madždal Šams totiž kdysi studoval češtinu v Praze. Nemají krávy mořskou nemoc? Na plovoucí farmě v Rotterdamu tvrdí, že ne. Vypadá jako guláš, v Řecku mu tak neříkejte. Jak se vaří kokinisto? Připravila Lubica Bergmanová.
Lubica Bergmanová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Meč delším si je syrské městečko na Golanských výšinách. Majitel jedné tamní restaurace se tam s vámi rád procvičí svou studentskou češtinu. Francouzský zámek koupí si oblíbili nejen francouzští králové, ale v dnešní době i filmaři. Jaké snímky se tam natáčely? Nizozemci nemají pevniny nazbyt, a tak s ní po staletích hospodaří s maximální možnou efektivitou. Přišli teď také s novým nápadem. Přesunuli na moře celý kravín. Vezmeme vás taky do podhůří benátských. Ale právě odtud pochází italská rodina, která začala vyrábět sýry v Česku. A v závěru dnešního putování s našimi zahraničními zpravodaji a reportéry pro vás máme recept. Uvaříme si řecký pokrm. Pokyny z toho. Příjemný poslech následujících minut vám přeje Lubica Bergmanová.

  • Reportáže zahraničních zpravodajů.

  • V jediném horském resortu v Izraeli si můžete oběd a pivo objednat česky v městečku mat. Když dal šanci, sestavují Izraelci, kteří si chtějí užít trochu sněhu a jedno útulnou hospůdku tam provozuje, dělala, aby Sálih studoval hotelovou školu v Praze. A sám vlastně neví, jestli je spíš Syřan nebo Izraelec. Ostatně na Golanských výšinách si tím dnes není jistý skoro nikdo. Podrobnosti natáčel náš blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu