Zdraví v cajku
Znáte dietu MIND? Jídlem ke zdravějšímu mozku
Zdraví v cajku
Plzeň
Už od druhé poloviny 20. století sbírá medicína důkazy o tom, že jednou z hlavních příčin šíření civilizačních nemocí jsou změny v našem jídelníčku. Lékaři se postupně snaží identifikovat potraviny a pokrmy, které ke vzniku problémů přispívají. Zatímco takových potravin jíme moc, povážlivě málo máme těch, které nám prospívají.
Vladimír Šťovíček
Přepis epizody
-
Konstatováním, že činnost mozku člověk výrazně ovlivní svým životním stylem, vás asi neohromí. Na četných důkazech vám ale ukážeme, jak důležité je v tomto ohledu složení jídelníčku. Téma pro Miroslava Šutu.
-
Pane doktore, vítejte. Dobrý den. Dobrý den. Jak silné jsou důkazy o tom, že právě strava výrazně ovlivňuje činnost mozku? Co všechno o tom dneska víme?
-
Medicína o tom ví už poměrně hodně, protože od 50. let 20. století shromažďuje důkazy o tom, že strava ovlivňuje výskyt civilizačních nemocí a nemoci, jako je například hypertenze a mozkové mrtvice nebo cukrovka, velmi ovlivňují činnost mozku. V posledních letech se také ukázalo, že jídelníček ovlivňuje riziko toho, že se u nás objeví demence, případně v jakém věku se objeví.