Host ve studiu

1500 transplantací ledvin v hradecké fakultní nemocnici. V roce 1961 provedli první v Československu

Host ve studiu

1500 transplantací ledvin v hradecké fakultní nemocnici. V roce 1961 provedli první v Československu
Kulatý stůl

Hradec Králové

Fakultní nemocnice Hradec Králové má důvod k oslavám. Lékaři Mezioborového transplantačního centra tady totiž provedli 1500 transplantaci ledvin. Tento jubilejní zákrok je jedinečný i v tom, že byl proveden mezi jednovaječnými dvojčaty, což je opravdu unikátní. 
Jakub Schmidt

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Hradecká fakultní nemocnice má důvod k oslavám. Lékaři mezioborového transplantačního centra tady totiž provedli 15 s tou transplantací ledvin. Tento jubilejní zákrok je jedinečný i v tom, že byl proveden mezi jednovaječnými dvojčaty, což je prý opravdu unikátní. A málo se také ví, že lékaři ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové byly dokonce v roce 1961 vůbec prvními, kteří v tehdejším Československu transplantaci ledviny uskutečnily. A o tom všem si tady teď budeme povídat jednak se zástupkyní přednosty pro lékařskou péči nefrologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové doktorkou Michaelou Matyskovou Kubišovou. Dobrý den, paní doktorko. Dobrý den. No a je to znám i vedoucí lékař mezioborového transplantačního centra hradecké fakultní nemocnice doc. Igor Guňka. Tak i vás vítám, pane docente. Dobrý den.

  • Dobrý den. Tak byli jste oba u té operace 15 tis. T teď ve Fakultní nemocnici.

  • Tak já jsem tu dvojici vyšetřovala a vzhledem k tomu, že jsem internista, tak u toho vlastního operačního výkonu jsem nebyla, ale vlastně prošli moji ambulancí a připravila se mi k tomu výkonu.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu