Radioporadna

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Pozor, při pokojové teplotě vydrží 3 dny. Líp jim je v lednici

Radioporadna

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Pozor, při pokojové teplotě vydrží 3 dny. Líp jim je v lednici
Velikonoce, velikonoční vajíčka

Hradec Králové

Letos, stejně jako v jiných letech jsme doma barvili vajíčka, jen asi ne tolik, protože nebyla povolena pomlázka. Nicméně určitě ať už jen obarvená nebo i různě pomalovaná vejce se stala velikonoční výzdobou. Tím, že jsme se jich ale „nezbavili“ výslužkou při pomlázce vyvstává otázka co s nimi.
Blanka Malá

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Posloucháte habaděj ČRo Hradec Králové a jak jsme slíbili po 11. hodině, tak budeme mít pro vás informace, jak nejlépe naložit s vajíčky, která se třeba nakupila, protože nebyly koledníci možné, budete muset vypořádat sami. No a kdo jiný by nám mohl lépe poradit než hana Střítecká, ředitelka a vlastně nebo o, abych tak řekla, Fér potravina je to, co je její pracovní náplní. A doufám, že se nám spojení podařilo a máme i teď na telefonu. Dobré dopoledne.

  • Dobré dopoledne. Tak co s vejci po Velikonocích, paní Hano? No tak ono je potřeba si jakoby vzpomenou na to, jestli ty vajíčka, co jsme tak hezky obarvili, tak jestli jsme nechali v lednici anebo jestli jsme nechali na lince. Pokud jsme se někde ozdobili, dali jsme se někde do nějaké mističky a nechali jsme si je na stole. Tak bohužel mám nevydrží víc než nějaké takové 2 3 dny. Pokud jsme dali do ledničky, tak máme čas dva týdny a může vlastně postupně jejich no a pokud by tedy vejce bylo cítit, tak ho asi nikdo nesmí sníst a pozná, že není v pořádku a asi ho vyhodí.

  • Myslím si, že ano, že pokud by to vajíčko, když ho uděláme, tak samozřejmě nějakou nestandardní vůní anebo i třeba nějakou konzistenci, tak já se poznáme, že není úplně v pořádku, ale je potřeba si trošku uvědomit, že tím, že jsme si to obarvili to vajíčko, tak se může stát, protože ta skořápka je pórovitá, je propustná, takže pokud jsme dlouho třeba to vajíčko, rouno vařili třeba ve slupce. Otci volí, protože kdo nepoužívá ty potravinářské barvivo a tak samozřejmě se rovnou k tomu vajíčko vaří, takže potom ty bílky jsou majitelé nažloutlou barvu, pokud jsme třeba použil kurkumu nebo dohlížet a pokud jsem právě použil ty slupky nebo třeba lógr, takže tohoto se bát nemusíme. A ještě se občas i stává, že třeba i žloutek má trošičku jinou jinou barvičku, takovou takovou namodralou nebo modrou zelenou. A to taky určitě není jako známka toho, že by to vajíčko bylo zkažené, ale je to vlastně, protože to vajíčko když se uvaří, tak je potřeba ho rychle zchladit. Pokoji na zchladíme, tak vlastně dochází ke změnám té barvy vlastně vlivem železa a síry, které jsou tam přítomny. Takže zase to není nic, čeho bychom se měli bát. Ti nám dost není chuť nebo že je to zkažené. Je to opravdu právě tím, že se to vajíčko bylo relativně dlouho se vařilo a potom jsem vlastně rychle zchladilo.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu