Co vás zajímá

Výživová poradna: čokoláda

Co vás zajímá

Výživová poradna: čokoláda
čokoláda

Plzeň

Je čokoláda zdraví prospěšná nebo spíš škodlivá? Jaký je výživový rozdíl mezi mléčnou a hořkou čokoládou? Můžou čokoládu jíst i diabetici?
Soňa Vaicenbacherová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Naladili jste si rádio vašeho kraje? Výživovou poradnu s nutričním terapeutem Markem Hanzou? Pro vaše dotazy jsou k dispozici pevná linka 221 554 222 a SMS brána 655 4 osmičky práce. Pochopitelně můžete na všechno, co vás ke zdravé výživě zajímá. Takže nejenom na čokoládu. Ale čokoládou teď začneme. Čokoláda pochopitelně je kalorická, to je bez debaty, to bychom nemuseli ani probírat. Ale navzdory tomu, a to potěšíme spoustu posluchačů, může být přínosem pro naše zdraví. Čím konkrétně, jaké účinky má?

  • Určitě může. To jsme začali trošku jako pesimisticky, že energie má hodně. To je samozřejmě pravda, protože z velké části se stává z tuku. Vlastně to kakaové máslo obsahuje velké množství energie, protože tuky obecně obsahují velké množství energie. Takže toto by mohlo být na jednu stranu problematické, ale jsou tam velké benefity té čokolády, zejména teda té hořké čokolády. A čokoláda sama o sobě obsahuje spoustu takových jako on. Jsou to různé flavonoidy, antioxidanty, které v našem těle vychytávají volné radikály. Podobně jako třeba vitamín c a čokoláda obsahuje vitamin c v menším množství, ale obsahuje ale zejména tyto flavonoidy, které třeba jsou obsaženy v červeném víně. Jak se třeba mluví o benefitech červeného vína? Tak tam jsou taky co samozřejmě v ovoci a zelenině, ale v čokoládě jich je opravdu poměrně velké množství a to nám může jako pomoci s tím zdravím. Potom čokoláda obsahuje také velké množství třeba zinku, železa. Na to železo je to velmi zajímavá potravinám, protože 100 g čokolády obsahuje více jak dvojnásobek doporučené denní dávky železa. Takže pokud má někdo deficit, tak může doplnit tou čokoládou a obsahuje i v té čerstvé nebo v té jako základní podobě. Ta čokoláda obsahuje i vlákninu, obsahuje také bílkoviny a obsahuje i kvalitní tuky. Takže čokoláda nám opravdu s tím do toho jídelníčku by určitě měla patřit.

  • Když to převedeme na účinky, to, co obsahuje a jaké má účinky, tak četla jsem, že například může snižovat částečně tedy samozřejmě vysoký krevní tlak.

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu