Historie Plus

Příběh českého chmele ovlivnila výstavba železnic, nástup nacismu či odsun Němců

Historie Plus

Příběh českého chmele ovlivnila výstavba železnic, nástup nacismu či odsun Němců
Sklizeň chmele v 60. letech na Lounsku a Žatecku

Plus

V českých zemích se chmel pěstuje už od středověku. V menší míře se používal pro léčivé účely, nebo jako potrava, kdy si labužníci pochutnávali na mladých chmelových výhoncích, které se prý chutí podobají chřestu. Především se chmel ale vysazoval proto, že se šišky používají k ochucení piva.
Veronika Kindlová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Naší národní rostlinou je sice líp, ale možná by bylo příhodnější chmel české země totiž nejenže rodí pijáky piva s největším splávkem na světě, ale také se tu daří chmelu, který je pokládán za nejkvalitnější vůbec. Pojďme se v příštích minutách zastavit u historie jeho pěstování u nás. Od mikrofonu zdraví a příjemný poslech přeje Veronika Kindlová.

  • Historie Plus.

  • Čas přišel česat chmel. Chmelař nyní jest veselme chmele dost pěkně vzrostl. O to je radost. Jestli bude platit hezky zapomeneme na stezky, až peněz jak želez shrábneme za chmel.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu