Historie Plus
Příběh českého chmele ovlivnila výstavba železnic, nástup nacismu či odsun Němců
Historie Plus
Plus
V českých zemích se chmel pěstuje už od středověku. V menší míře se používal pro léčivé účely, nebo jako potrava, kdy si labužníci pochutnávali na mladých chmelových výhoncích, které se prý chutí podobají chřestu. Především se chmel ale vysazoval proto, že se šišky používají k ochucení piva.
Veronika Kindlová
Přepis epizody
-
Naší národní rostlinou je sice líp, ale možná by bylo příhodnější chmel české země totiž nejenže rodí pijáky piva s největším splávkem na světě, ale také se tu daří chmelu, který je pokládán za nejkvalitnější vůbec. Pojďme se v příštích minutách zastavit u historie jeho pěstování u nás. Od mikrofonu zdraví a příjemný poslech přeje Veronika Kindlová.
-
Historie Plus.
-
Čas přišel česat chmel. Chmelař nyní jest veselme chmele dost pěkně vzrostl. O to je radost. Jestli bude platit hezky zapomeneme na stezky, až peněz jak želez shrábneme za chmel.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Alice Masaryková by dala „možná“, ale stejně by nepřišla. Vykopávky vás zvou na pořádnou párty
Vykopávky
-
Gambrinus: Pivovar se zkomoleným jménem patrona hodokvasu vaří pivo už 150 let
Příběhy slavných značek
-
Vuřty v pivu
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
-
Český granát je doma v rakouských Korutanech
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Východočeské výlety
-
Pivo se dříve na severní Hané vařilo na mnoha místech. Stopy někde najdeme dodnes
Přímo z místa
-
Ženy ve středověku a raném novověku vyhnaly z pivovarnictví i pomluvy
Historie Plus
-
Mácha byl pivař. Na cestě do Krkonoš navštívil dvakrát víc pivovarů než hradů, říká pivolog
Host do domu
-
Proč se pěstuje na Táborsku chmel? Rodinný pivovar Obora ukazuje, že i pivo může být farmářské
Ve vlastní šťávě
-
Už přes 100 let vyrábí Záhlinický pivovar slad klasickým...
Česko – země neznámá