Historie Plus
Řekni mi, co jíš aneb Dějiny očima Magdaleny Dobromily Rettigové
Historie Plus
Plus
„Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi“. Autorem tohoto výroku byl francouzský revolucionář, právník, myslitel, ale hlavně milovník dobrého jídla a pití Jean Anthelme Brillat-Savarin. V pořadu Historie Plus na ten citát tak trochu navazuji. Zjišťuji, co jedli naši předci v 19. století, co to vypovídalo o jejich postavení ve společnosti, životním stylu a povaze.
Vít Pohanka
Přepis epizody
-
Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi. Autorem tohoto výroku. Byl francouzský revolucionář, právník, myslitel, ale hlavně milovník dobrého jídla a pití. Žánr Antel Mrija Savarin. V následujících minutách na ten citát tak trochu navážu a budu zjišťovat, co jedli naši předci v 19. století, co to vypovídalo o jejich postavení ve společnosti, životním stylu a povaze. Odrazím se přitom obrazně řečeno od osobnosti a díla autorky asi nejslavnější kuchařky v českých dějinách. Při poslechu pořadu věnovaného hlavně Magdaleně Dobromile Rettigové, jejímu dílu a době, ve které žila, vás vítá Vít Pohanka.
-
Historie Plus.
-
Psal se rok 1785 a Vídní zněla Mozartova hudba. Císař Josef II. vydal toleranční patent a na panství ve Všeradicích, jen kousek od Berouna, se narodila Magdalena Artmanová. Dětství moc radostné neměla. Tatínek umřel, když jí bylo sedm, a s maminkou se nejdřív Plzni a potom v Praze protloukal všelijak. Nicméně vyrůstala v době, kdy josefínské reformy umožnily rozvoj měšťanské společnosti a kultury, a to mělo hrát roli v jejím budoucím životě. V 18 se provdala za právníka, ale také českého vlastence Jana Aloise. Sudí, pravá Rittiga. Začala používat krásné slovanské prostředí jménu Dobromila.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Focení jídla je velký prohřešek proti bontonu i proti jídlu na stole, říká odborník na stolování
Hovory
-
Jak Napoleon Bonaparte zformoval moderní Francii. I když ženy byly „věčně nezletilé“
Historie Plus
-
Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak a co se jedlo za socialismu?
Noční Mikrofórum
-
Roháč, bác, lepenice, pejraprout - znáte lidová jídla našich předků na Plzeňsku?
Špalíček
-
Oprávněná revoluce uvnitř závodní jídelny není nikdy na škodu...
Glosa Pavla Maurera
-
Nic zásadně zdravého pro všechny neexistuje, výživa je silně individuální, říká kuchařka Králiková
Ve vlastní šťávě
-
Nikolaj Savický: Francouzské malířství by nebylo bez průmyslové revoluce
Vizitka
-
Alena Scheinostová: O tvrdohlavém Franzovi
Ranní úvaha
-
Sex v době temna? Život byl pestrý, říká o středověku historik
Jak to bylo doopravdy