Historie Plus

Století příběhů: Sportovci se v komunistické zemi stávali nástrojem propagandy i oběťmi perzekuce – 2. díl

Historie Plus

Století příběhů: Sportovci se v komunistické zemi stávali nástrojem propagandy i oběťmi perzekuce – 2. díl
Spartakiáda v roce 1955

Plus

„Rozjásaly se ulice, barvami a krásou se ozdobila Praha. Začaly slavné a krásné dny první celostátní spartakiády. Zde kráčí a zpívá šťastná budoucnost našich národů. Pochodují tisíce cvičenců a cvičenek…,“ oznamoval v roce 1955 nadšený hlasatel filmového týdeníku.

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Století příběhu speciál paměti národa a ČRo Plus.

  • Letos uplynulo 40 let od letní olympiády v Los Angeles. Konala se roku 1984 a je známá tím, že jí bojkotoval Sovětský svaz a jeho satelity včetně Československa. Komunisté se tehdy mstili za to, že o čtyři roky dřív bojkotovalo více než 60 zemí olympiádu v Moskvě, a to kvůli sovětskému vpádu do Afghánistánu. Připomínáme zmíněné výročí a při té příležitosti se bavíme o tom, jak komunistický aparát v Československu zneužívá sport a jak sportovcům zasahoval do života. Toto je potká s století příběhů. Speciální série, kterou připravuje ČRo Plus ve spolupráci s pamětí národa. Od mikrofonu vás provází Mikuláš Kroupa a Adam Drda. Dobrý den.

  • Ještě na úvod připomenu, že sportu za komunismu jsme věnovali dvě části podcastu. Toto je druhá, tedy závěrečná. O československé neúčasti na olympiádě v Los Angeles jsme už v předchozím díle mluvili. Ještě se toho tématu dotkneme, ale především se opět zaměříme na osobní výpovědi, které jsou k nalezení v paměti národa. A rozhlasů a my a krásou, že ozdobila Praha. Začali slavné a krásné první celostátní spartakiády.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu