Host Lucie Výborné

Národní pokrmy nutí pít víc piva. Kořeny „smažáku“ sahají do třináctého století, říká historik stravování Franc

Host Lucie Výborné

Národní pokrmy nutí pít víc piva. Kořeny „smažáku“ sahají do třináctého století, říká historik stravování Franc
Historik Martin Franc

Radiožurnál

Jsou levnější než maso a zvládl je připravit i nezkušený kuchař – boom smažených sýrů u nás vznikl v závodních jídelnách. Jak připomíná historik Martin Franc, národní pokrmy jsou konstrukt sloužící zájmům restauratérů. „Mně nijak nevadí, když se smažený sýr pokládá za český národní pokrm. Proč by nemohl být?“ míní historik, poukazuje však na „výhody“ jiných mastných jídel. Jaké vlivy se v průběhu staletí podepsaly na českém stravování? A kdy se rozšířila konzumace masa?
Lucie Výborná

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Posloucháte podcast pořadu Host Lucie Výborné.

  • Hezké dopoledne. Mým hostem je dneska doc. Martin Franc, historik z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd ČR. Tak vás tady vítám. Dobrý den. Dobrý den. Naším tématem bude samozřejmě jak jinak, jídlo, protože vaší doménou jsou dějiny výživy a stravování. Koneckonců takto se jmenuje chystaná knížkám. Děkuji, že jste mi poslal. Určitě se k ní ještě dostaneme. Ale jsme jsme vprostřed léta. Léto je dovolená a jsou to buřty u ohníčku, Majka na chleba někde na chalupě lečo a možná někdy ještě lančmít. To nevím. Ale kde se vzaly buřty? Taková ta taková ta klasická opékač u táboráku. Dá se to nějak vysledovat? Kdy jsme s tím za kolik? Já si myslím, že ty buřty, to opékání buřtů je má samozřejmě poměrně dlouhou tradici. Rozhodně se s tím setkáváme už v období první republiky, kdy to provozovali trempové a samozřejmě i počínající chataři a hodně se to samozřejmě rozvíjelo v rámci této subkultury, takže takže já bych to viděl zhruba na toto období, prostě, kdy vzniká tramping a taky vznikají, vznikají skauti, skautská organizace, to samozřejmě kde je, kteří z taky sestavovali v přírodě. Takže v tomto období bych asi viděl, že vzniká ta obliba opékání buřtů nad ohýnkem.

  • Já jsem byla velmi překvapená vlastně májkou, protože jsem si vždycky myslela, že májka jako taková ta paštička získala svůj, svoje jméno od něčeho májového nebo prostě něčeho takového.

Více z pořadu