Radioporadna
Fermentace neboli kvašení. I s přebytky ze Silvestra a Vánoc můžeme udělat něco pro své zdraví
Radioporadna
Hradec Králové
Pokud někomu ještě zbyl bramborový nebo vlašský salát, tak ten už by měl raději putovat do kompostu nebo do koše. Pokud ovšem zbyly uzeniny či sýry, tak není problém je dále zpracovat. Přeci jenom je-li uzenina spíše měkčí - uzené/debrecínská pečeně apod. je lepší ji před vlastní konzumací tepelně opracovat. Tedy dát ji do česnečky nebo udělat buřt guláš.
Jana Kudyvejsová
Přepis epizody
-
S vámi stále ČRo Hradec Králové. Je 11 hodin 11 minut a našim hostem je dnes Ing. hana Střítecká z fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Zároveň také ředitelka spolku Fér potravina. Vítáme vás. Dobré dopoledne. Dobré dopoledne. Naše dnešní téma je takové trošičku širší. Je to vlastně úprava potravin, různé zpracování zbytků nebo potravin, které nám zbyly ještě třeba z vánočních svátků. Bramborový nebo vlašský salát už to pravděpodobně nebude. I když si neodpustím. Já jsem četla jeden takový vtipný fejeton Sylvy Dymákové, novinářky, která zaznamenala různé úpravy bramborových salátů ještě dlouho po Vánocích. A opravdu ty rady některé jsou tak kuriózní, že se vás na to musím zeptat. Třeba někdo radil rozmixovat ten bramborový salát tyčovým mixérem a použít jako pomazánku na jednohubky nebo někdo další dokonce přelít celý ten bramborový salát tak, jak si ho představujeme, rozmixovaným vajíčkem s mlékem a zapéct jako zapečené brambory.
-
Tak řekněme, že to zapečení byla ta nejlepší varianta, kterou by mohli udělat, protože bohužel to, že to rozmixovat tyčovým mixérem a vlastně použil jako pomazánku, tak tam neponičím ty bakterie, které tam jsou vlastně od chvíle, kdy ten bramborový salát, to je dobrý my a nejenom bramborový salát, vlastně jakákoliv jinak tepelně neopracované a neopracovaná vlastně potravina, tak tím, jak ji smícháme třeba s tím a mléčné výrobky, což jsou výrobky, které se velmi dobře kazí, tak se nám to vlastně rovnou začne tam množit bakterie. A jde jenom o to, než překročíme tu míru, která nám začne dělat problémy zdravotní. Takže to, že to rozmixujeme to tím tím tím žákem, tak vlastně nepozabíjíme nic, necháme tam všechno úplně stejně. A jako naivně si myslíme, že když změníme formu, takže prostě to je v pořádku. Není tam z toho byla, mohlo být hodně špatně, protože jako s nadsázkou doufám, že už nikdo ten bramborový ani ten vlašský salát nemá. A pokud ano, tak za mě vyhodit někam do kompostu. Rozhodně ne konzumovat. Tak to si myslím, že už pravděpodobně ne. Ale jsou určitě potraviny, které nám mohly zbýt, když třeba přišlo hostům i než jsme čekali, nebo jsme se nemohli scházet v tak hojném počtu, jako tomu bylo jiné roky. Takže co třeba patří mezi ty zbytky, které bychom ještě teoreticky v nějaké podobě mohli zpracovat?
-
Určitě není problém třeba maso, nakonec i třeba omáčky. Ale měli bychom k tomu, že spolu s přizpůsobovat jakoby přistupovat tak, že ne, že to nechám 2 3 dny nejde v ledničce. A když zjistím, že pak už to nikdo nechce, takto strčím do mrazáku. Mělo by to být vlastně hned poté, co měli přijít nějací hosté. To znamená, udělali jsme třeba těch porcí víc a nesnědlo se to. Tak vlastně tu porci, kterou nechci třeba již druhý den, tak by měla jít rovnou do toho mrazáku, abychom skutečně nenechávali ten prostor na to pomnožení těch bakterií, aby co nejdříve vlastně ta potravina byla zachlazená a schovala se do toho mrazáku.