Radioporadna

Jak si poradit s úrodou na zahrádce. Zpracování ovoce a letní pečení. Co vykouzlíme z cuket?

Radioporadna

Jak si poradit s úrodou na zahrádce. Zpracování ovoce a letní pečení. Co vykouzlíme z cuket?
Letní ovoce - třešně, meruňky, rybíz

Hradec Králové

Jak zpracovat nejen cukety ale i letní úrodu ovoce nám poradila Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářské školy ve Smiřicích. Jak jednoduše a rychle zavařit broskve, jaké jsou nové metody při výrobě marmelád, co použít místo chemických konzervantů a jestli je možné snížit množství cukru v zavařeninách.
Milan Baják

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • No a my se pustíme nejdřív asi do zavařování ovoce. Uvidíme. Taky, na co se budete chtít zeptat paní Miroslavy Teichmannové ze střední školy ze Smiřic. Dobré dopoledne.

  • Dobré dopoledne. Tak že ovoce, úroda je letos bohatá, to dobře víme jak třeba ze svých zahrádek, tak od posluchačů bylo hodně už rybízu, například angreštu. Třeba ten rybíz, ten je velmi vděčný pro marmelády. Tak my se pustíme hned do zavařování. Jsou třeba teď v poslední době nějaké méně známé postupy, aby to bylo co nejvíc bez chemie, co nejvíc zdravé, třeba i bez cukru. Pokud možno, i když ten asi zase tam funguje jako konzervant.

  • Samozřejmě těch postupů teď novinek je strašlivě moc. Je samozřejmě otázka, co od té naší zavařené úrody očekáváme. Jestli jsme se vydat cestou úplně zdravou, nebo se chceme vydat, se stalo zpracovat ovoce a uchovat na co nejdelší dobu. Vždycky ty konzervanty, tam jsou nějaké nějaké potřeba, ať je to cukr nebo ať je to teplo nebo ať to jsou další pomocné prostředky. Samozřejmě vždycky musíme si uvědomit, co očekáváme, jestli očekáváme skvělou chuť, zdraví anebo trvanlivost a podle toho zařídit. Co se týká té chuti je, tak z těch trendů teď posledních nepoužívat cukr. Pozor, neznamená to používat umělá sladidla, to v žádném případě. Ale cukr a nedržet se toho, co vždycky bývávalo naše babičky a na všech návodech na kilo ovoce, co? Ano? A to je neštěstí pro tento okres. Tam sice konzervuje, ale my ho můžeme přidávat podle chuti a můžeme vlastně dalšími postupy to menší množství cukru nějakým způsobem ošetřit. Můžeme zkusit místo cukru použít med? Můžeme zkusit použít třeba zdravou. Jste vy, ale to je opatrná, protože ta přece jenom má takovou pachuť, která by nám to mohla dodat. Můžeme použít třeba kombinaci méně sladké a více sladké ovoce, což je ideální. A v podstatě třeba když se vyrábí marmelády, tak tam je úplně vynikající věc, kdy vlastně to ošetřím co nejméně bez chemie, kdy ovoce z omylu nakrájím, lehce pocukrovat už tak podle té chuti. Tak na kilo ovoce, maximálně 200 g cukru a nechá se to v hrnci v chladu čtyři a 20 hodin a to ovoce pustí šťávu. To tam se ta šťáva vlastně sleduje. Ovoce se jenom krátce podusíme. Tu šťávu ještě zredukujeme, aby tam bylo té vody co nejméně. A přidáme k tomu ovoci. Zavřeme do skleniček, otočíme dnem vzhůru a máme hotovo. Takže toto je vynikající věc. Druhá taková novinka nebo trend, který se razí, je zavařovat bez konzervačních přípravků v obchodech. Všude náskok a jižněji zvýší, co kradou a různé věci. A já když se příčce složení, tak se dočtete, že kromě těch dobrých věcí tam jsou i ty věci špatné. Takže těchto relacích, co budu, se hodně moc utíká. A teď je otázka, jakou surovinu já použiji, aby mi toto vyjadřoval, tak že buď může použít klasický pektin, pektin jablečný, který se dá koupit. Piktogram, který se prodává, to je vlastně čistý pektin nebo vynikající věc. Perfektní účinky má spotřeba. Je třeba citrusový pektin. Já přímo citrusový pektin a tam se dává asi 10 g na km, což je taky vynikající věc. No a potom takové ty extra nové trendy je to, že se vlastně do těch marmelád používají a lněná semínka anebo se používají? Já jsem Ing. a u těch lněných semínek, tam se dává asi tak zhruba 200 g, 150 200 g na km. To pro tak ovocného očí a semínek se dává 10 lžic na jeden kg. Přidává se to těsně ke konci vás do toho ovoce. A jedna věc se ty semínka nabobtnají a oni nám dají až po nějaké době, takže hned nevidíme ten účinek, ale vlastně po dvou dnech, po třech dnech tam armáda už je samozřejmě tu a tak to jsou novinky, nové trendy při výrobě domácích marmelád. My budeme v tomto tématu pokračovat i po písničce. Vy se můžete ptát na telefonních číslech 726 46, 46 46 nebo na konci 47. Dnes ovocná rady. O. Poradna ČRo Hradec Králové s Miroslavou Teichmannovou volala paní posluchačka teď, co hrála písnička, a říkala, že jí trošičku utekl začátek našeho povídání, že by ráda zavařila broskve. A jak je to s tím otáčením skleniček a vůbec té chvíli bychom pro ní měli nějaké praktické rady, jak ty broskve rychle zdravě dobře zavařit.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu