Radioporadna
Jak správně kupovat ryby? Co nejčerstvější z volného lovu, u mražených hledejte označení „seafrosen“
Radioporadna
Hradec Králové
O rybách a rybím mase si povídáme s Ing. Hanou Stříteckou z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Hradec Králové a také ředitelkou spolku Fér Potravina. Rybí maso by totiž mělo být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Obecně Češi jedí méně ryb, než je doporučované množství.
Jana Kudyvejsová
Přepis epizody
-
Dnes si budeme povídat o rybách a rybím mase s Ing. Hanou Stříteckou z ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty univerzity Hradec Králové v Hradci Králové a taky ředitelkou spolku Fér potravina. Dobré dopoledne. Dobré dopoledne. Tak dneska nás čekají ryby, které by měly být součástí našeho jídelníčku. Jak už jsem říkala ještě před zprávami, tak je to zajímavé, že třeba tady u nás máme hodně rybářů, ale ono vlastně hodně rybářů rád dojde k té vodě, rádi loví, ale pak ani sami ryby nejedí. A obecně asi my Češi jíme méně ryb, než je doporučované množství.
-
No, měli bychom mít rybu aspoň dvakrát, ideálně třikrát týdně. Když se koukneme jako do svého svědomí, tak si myslím, že spousta z nás vnímá pouze na Vánoce a to ještě sedm cítím. Ale když jsem mu nějaké statistiky, tak my se pohybujeme někde kolem sedmi kg na osobu a rok, což je jako hodně málo, i když se to malinko zvedá a třeba evropský průměr je nějaký 26. Když bychom se podívat do Japonska, tak tam jsme třeba na 70 kilech. Takže ano, víme jich hodně málo.
-
A co se tím myslí? Mít rybu několikrát týdně. Někdo třeba dělá rybí pomazánky apod., zakomponuje aspoň trošku z té ryby do jídelníčku. Je to dostačující.