Radioporadna

Zdravé zpracování masa a jeho ideální příprava! Rady Hany Střítecké, ředitelky spolku Fér potravina

Radioporadna

Zdravé zpracování masa a jeho ideální příprava! Rady Hany Střítecké, ředitelky spolku Fér potravina
Grilování masa a zeleniny na dřevěném uhlí

Hradec Králové

Maso, zejména pak červené nebo opracované do podoby uzenin, je velmi často spojováno s kardiovaskulárními nemocemi, případně i některými nádorovými onemocněními, zejména rakovinou tlustého střeva. Je potřeba si ale uvědomit, že "jen" maso za to nemůže. Ve výživě nikdy nic nefunguje samostatně. 
Jana Kudyvejsová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • A nás dnes čeká grilování. Výborně se to hodí, protože jsme dnes dopoledne už odstartovali naší novou soutěž, ve které ve vysílání ČRo Hradec Králové až do 18. srpna s námi můžete hrát o hlavní cenu, což je zahradní plynový gril. Takže budeme grilovat, budeme si povídat mimo jiné i o mase. Naším hostem už je v tuto chvíli Ing. hana Střítecká z ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty univerzity králové v Hradci Králové a ředitelka spolku Fér potravina. Dobré dopoledne. Dobré dopoledne. Tak pojďme na to maso, protože my jsme si dnes dopoledne povídali s posluchači i u borůvkových knedlících, tak jsme se dobrali toho, že v těch rodinách to bývá takové vyvážené. Někdo má rád sladká jídla, ale vždycky se tam najde někdo, kdo opravdu má rád tu masíčko pěkně pečené, pěkně grilované. Tak právě i k této úpravě se dnes chceme dostat. Ale maso jako takové, ono je to sporné, protože někdo bez něj opravdu nemůže být. Pak se taky objevují i názory, že třeba ve větším množství se dlouho rozkládá v trávícím systému, že to může být jednou z příčin i různých onemocnění. Jak je to tedy vlastně s masem?

  • No je to stejně jako s čímkoliv jiným. Cokoliv přeženeme. Máme-li toho hodně, máme-li to v nesprávných úpravách, tak je to samozřejmě špatně. Na druhou stranu maso patří mezi základní potraviny, mělo by v tom jídelníčku být. Nepotřebuji hodně, ne, potřebujeme ho 200, 300 g, ale prostě mělo by tam být samozřejmě nějakým nějaké podobě zachované. Je to od toho, že obsahuje vitamín B12, který se velmi špatně shání vlastně i jinde než těch živočišných produktech. Má v sobě zinek, má v sobě velmi kvalitní bílkoviny, které potřeba vlastně pro růst. A když bychom na to koukal jako z historického hlediska, tak vlastně kdysi, když člověk vlastně přišel, ho měl tu stravu a začal mít tu stravu bohatou na ty živočišné produkty, na to maso, tak se nám vlastně zvětšila kapacita mozku, zlepšil se našim jako imunitní odpověď.

  • A to, že teď jíme smažené, to že jsme z masa a začali vyrábět uzeniny a nevíme vlastně tu klasické maso jako takové, že k tomu nejíme zeleninu, protože když bychom tam je dostatek zeleniny a dostatek vlákniny, tak spousta těch negativních vlastností, která jsou masu připisovaná, tak by vlastně nebyla a nevadila.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu