Host Radiožurnálu
Zapomeňte na česnekové jednohubky. Someliér radí, které potraviny není dobré kombinovat s vínem
Host Radiožurnálu
Radiožurnál
V Česku teď vyšla kniha Bible vína, na které se podílel i someliér Ivo Dvořák, prezident Asociace someliérů České republiky. Proč v knize původně nebyla kapitola o Česku ani o Slovensku? A které potraviny se k vínu hodí, a které bychom raději s vínem konzumovat neměli? Poslechněte si rozhovor!
Patricie Strouhalová
Přepis epizody
-
Ano, je to tak. Dobrý den. Šest minut po 15. hodině je hostem silvestrovského vysílání tady na Radiožurnálu kdo jiný než someliér. Je to Ivo Dvořák. Pěkně vás tu vítám. Dobrý den. Dobrý den. Vy jste prezidentem asociace someliér ČR a také jste soudním znalcem v oboru vína a ostatních alkoholických nápojů. A o sobě říkáte stále mě baví objevovat a zkoušet nové odrůdy, nová, vyjít na nové zážitky. Stále se nechávám unést, a když objevím poctivé víno, opravdový šperk, který se rozvypráví mými ústy o své minulosti, o svém domově, o slunci, o svém vinaři, o lásce a o péči, která mu byla dána. Tak na co krom dobrého vína máte ještě nos?
-
Tak je doufám na všechno, co se dá vypít, sníst, ochutnat, protože to je právě to, že využijete všechny vaše smysly, která vám matka příroda nadělila a můžete použít i ten šestý summit, irský smysl a dát si to pěkně všechno dohromady. Takže to je no a jak se z člověka stane dobrý someliér?
-
Asi jako v každém jiném oboru. Částečně je to predispozice, kterou máte od malička, částečně je to píle, trénink a neustálé vzdělávání.