Laboratoř
K rozvoji mozku našich pravěkých předchůdců možná přispěla zkvašená strava
Laboratoř
Plus
Když naši pravěcí předci a příbuzní začali konzumovat kvasící stravu, zejména ovoce, přispělo to zřejmě ke zmenšování jejich střev a zvětšování mozků. Lidská trávicí soustava je dnes o 60 procent menší než trávicí soustavy ostatních primátů, mikrobiom máme méně bohatý než lidoopi, zato mozek třikrát větší.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Vítejte v pořadu vědců a herců. Tentokrát něm budeme mluvit o tom, jestli se bono boom vyplatí. Spolupráce, jestli je možné, že i babičky u lidoopů mají menopauzu. A jak kvašení potravin přispělo k rozvoji mozku našich předků v pravěku? Příjemný poslech přeje Martina Mašková.
-
Laboratoř.
-
Ve studiu jsou dnes dva zoologové. Barbora Pafko. Vítejte.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Dopravu v buňkách zajišťují „chytré dálnice“. Jsou důležité i pro zdraví mozku
Laboratoř
-
Biolog: Spojené jako kostky lega. Ocásek ještěrky je odolný, ale umí se utrhnout ve správnou chvíli
Leonardo Plus
-
Dietoložka Margit Slimáková: Sladkosti jsou spíš zlozvyk než jídlo. Dětem bychom měli jít příkladem
Páteční host
-
Neviditelní, nebezpeční, všudypřítomní škůdci našeho jídla i zdraví. Na co si dát v létě pozor?
Apatyka
-
Malá hrst vlašských ořechů pětkrát týdně pomůže k lepšímu spánku a proti rakovině
Přírodní lékárna
-
Jiří Březina starší: Lidský mozek
Rozhlasový sloupek
-
Pěstování umělého masa je šetrnější vůči životnímu prostředí i lidskému zdraví, říká vědec Janoušek
Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy
-
Petra Bořilová Linhartová o mikrobiomu a jeho souvislostech s naším zdravím
Host Dne na Moravě
-
Pojídání hmyzu neznamená, že si venku slupnete nějakou mouchu, říká antropoložka jídla Ferrarová
Hovory