Leonardo Plus
Biolog Petr: Naše tělo nepostřehlo, že už nejsme lovci a sběrači. Pořád ždíme z každého sousta maximum
Leonardo Plus
Plus
Naši předkové, a nejen ti lidští, žili celý svůj život v pohybu. „Dnes si říkáme, že bychom měli jíst pravidelně v malých porcích třeba pětkrát denně, ale takhle naši předci vůbec nežili. Když se dostali k mršině nebo něco ulovili, tak se nacpali k prasknutí, protože nevěděli, kdy se jim to zase povede,“ říká biolog a genetik Jaroslav Petr v pořadu Leonardo Plus.
Markéta Ševčíková
Přepis epizody
-
Chůze je odpradávna vnímána jako nejpřirozenější způsob pohybu a nejjednodušší fyzická aktivita. Navíc prokazatelně regeneračními efekty zlepšuje dýchání, pomáhá podpořit imunitu a má dokonce meditativní účinky. Vnímáme i v našem životě jako něco běžného, obyčejného, čím se zpravidla vůbec nezabýváme. A přitom naší chůzi předcházel velký evoluční vývoj stěhování z vody na souš a následně konstrukce něčeho tak důmyslného, jako je lidská noha a chodidlo. A o chůzi a běhu a naší i zvířecí výbavě k těmto úkonům bude dnešní Leonardo + s biologem a genetikem prof. Jaroslavem Petrem. A ze studia ČRo Plus vás zdraví Markéta Ševčíková.
-
Leonardo plus.
-
A v tomtéž studiu už se mnou sedí i prof. Jaroslav Petr. Vítejte, pane profesore. Dobrý den. Já už jsem v úvodu říkala, že naše dnešní téma vypadá z dálky tak jaksi velmi samozřejmě automaticky, že mi takový moment, jako je krok nebo chůze, vnímáme jako úplně běžnou záležitost našeho života. Ale když se na to podíváme z hlediska evolučního, tak to byl vlastně malý zázrak před 444 miliony lety. Co se tady stalo?
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Biolog: Spojené jako kostky lega. Ocásek ještěrky je odolný, ale umí se utrhnout ve správnou chvíli
Leonardo Plus
-
Opravit dědičnou nemoc u člověka umíme, rizika ale stále převažují, vysvětluje biolog Petr
Osobnost Plus
-
Antropoložka jídla Eva Ferrarová: V Evropě to s konzumací masa přeháníme. Má to ekologické dopady
Blízká setkání
-
Ze záznamu řeči umíme zjistit vaše pohlaví, věk či sociální roli, prozrazuje vědec Černocký
Studio Leonardo
-
Pojídání hmyzu neznamená, že si venku slupnete nějakou mouchu, říká antropoložka jídla Ferrarová
Hovory
-
Tuhle salátovou zálivku si oblíbil Leonardo da Vinci. Byl kulinárním expertem
Glosa Pavla Maurera
-
Budeme stopovat mamuta
Magazín Leonardo
-
Jak zhubnout, a přitom nehladovět? Zdravě a často jíst a...
Host Dopoledního expresu
-
Svět nepotřebuje pár radikálních veganů ani útočné teatrální masožravce. Proč téma masa rozděluje?
Balanc
-
Postní polivka ze syrovátky
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou