Zaostřeno

Češi jsou v houbaření opravdu výjimeční, tvrdí sociolog

Zaostřeno

Češi jsou v houbaření opravdu výjimeční, tvrdí sociolog
Hřiby, houby

Plus

Když řekneme, že „je něco na houby,“ obvykle tím myslíme, že je to k ničemu, bezcenné, nezajímavé. Ale na houby chodí každý rok většina Čechů, Moravanů a Slezanů. Dá se o nich bádat, zároveň má lidové houbaření v kultuře a životním stylu naší země velmi silné a pevné kořeny.
Vít Pohanka

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Řekneme, že něco na houby my sníme. Tím obvyklé, že je to k ničemu, bezcenné nebo nezajímavé. Ale na houby chodí každý rok většina z nás, dá se o nich bádat a zároveň má lidové houbaření v kultuře a životním stylu této země velmi silné a pevné kořeny.

  • Podle výzkumu odborníků tak až 75 % obyvatel ČR má nějakou zkušenost se sběrem hub. To je i v mezinárodním měřítku výjimečné.

  • Uslyšíte mimo jiné od Karla Šímy z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Svůj odborný pohled dodá také mykolog Jan Holec z Národního muzea.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu