Názory a argumenty

Poslechněte si všechny sobotní komentáře s Petrem Hartmanem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny sobotní komentáře s Petrem Hartmanem
Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Bude příští Evropská komise podporovat jadernou energetiku? Co znamená nová ruská jaderná doktrína. Kamalu Harrisovou stále táhne ke dnu Gaza. Ztratila podporu michiganského starosty. To nejlepší pro Slovensko může eurokomisař Šefčovič ještě vykonat. Nová francouzská vláda aneb Menšinový kabinet sebevrahů. Voliči v Braniborsku Scholze nemusí, přesto ho paradoxně zachránili
Petr Hartman

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • O budoucnosti energie z jádra v EU, o nové ruské jaderné doktríně, o vlivu dění kolem Izraele na americké prezidentské volby. Také o tom uslyšíte v analýzách a názorech, které pro vás připravili renomovaní komentátoři. Pokud možno ničím nerušený poslech, tentokrát v sobotu vám přeje Petr Hartman Názory a argumenty.

  • Evropská komise i v novém složení bude muset řešit mimo jiné energetickou bezpečnost unie. Ruská agrese vůči Ukrajině a následná energetická krize názorně ukázala, že je to zásadní problém. Jaké místo v jeho řešení bude mít jaderná energie? Slovo má komentátor info.cz Karel Barták.

  • Jmenování Terezy Rybárové první výkonnou místopředsedkyní Evropské komise vyvolává obavy, že se může pokusit zastavit renesanci jaderné energetiky, která se vrací na výsluní v důsledku krize trvající od roku 2022. Španělská socialistická politička je proslulá svým ostře odmítavým postojem k jádru a silnou podporou energetické transformace založené na obnovitelných zdrojích. Ve své zemi prosadila obrovské investice do využití solární a větrné energie a také plán na uzavření jaderných elektráren do roku 2035. Nedůvěru pro jaderných vlád umocňuje fakt, že resortem energetiky pověřila předsedkyně Ursula von der Leyenová dánského politika Dana Jorgensen a také velkého šampiona obnovitelných zdrojů a odpůrce jádra. Stejně jako Ripperová před dvěma lety neúspěšně bojoval proti zařazení jádra tu tzv. evropské taxonomie, tedy seznamu nízkouhlíkových zdrojů energie. Tyto skutečnosti už vzbuzují ostražitost poslanců Evropského parlamentu. Po mnohaleté většinovém odmítání jaderné energie existuje v nově zvoleném EP mírná většina, která ji podporuje. Nejde jen o to, aby unie respektovala svobodu každé země si určit vlastní energetický mix, ale zejména aby povolovala vláda dotovat výstavbu jaderných reaktorů, aby umožňovala investice z evropských peněz a nebránila financování ze strany Evropské investiční banky. Z tohoto hlediska je zarážející, že Liberová získala také důležité portfolio hospodářské soutěže, které zahrnuje povolování i státních podpor.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu